Memandangkan esbok aku dah licin xder benda nk masak dan ni je yg hado lam gobok aku. so ini je la yg dpt aku masak. seperti biasa opcos la ader bahan2 yg nak di masak kan. bahan2 nye adalah.. ceeewahh...
*Sardin (tak kisah la sardin cap aper.. aku dr kecik mak aku mang aja mkn sardin jenama ni je.. nama pon ni resepi mak aku kan..)
*santan (kalu pakai santan perah lg besshhh)
*kunyit(tumbuk)
*cili api(tumbuk skali ngan kunyit td)
*asam keping
*kentang (kalu nak campur tomato pon bole. ikut sedap tekak laa)
Sblm panas kan kuali/periuk korang masuk kan dulu santan, kunyit ngan cili api yg di tumbuk skali, kentang, asam keping.. pastu baru la tenggek kan atas dapur bukak api. biarkan bahan2 td sebati kt lam kuali/periuk tu.. bila da menggelegak(bahasa mak aku eh..sila paham sendiri) baru la korang masuk kan sardin.. kacau..kacau.. buh garam skit.. dah nampak mcm pekat2 skit tu.. tutup la api... siap..
Selamat mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment